Czym jest Kuchnia Modernistyczna?: Kuchnia Modernistyczna potocznie została nazwana Kuchnią Molekularną. Jest to nowoczesne, zdrowe oraz zaskakujące podejście do gastronomii. Choć wielu smakoszy sądzi, że ten rodzaj gotowania jest daleki od natury i zapewne bazuje na chemii – nic bardziej mylnego! Kuchnia Molekularna bazuje tylko i wyłącznie na naturalnych produktach oraz procesach występujących w przyrodzie.
Kuchnia Modernistyczna bazuje na procesach i produktach występujących od dziesiątek, setek czy też tysięcy lat. Podstawową techniką jest zmiana tekstur produktów używanych w daniach, deserach czy też drinkach. Podstawowe zmiany tekstur, które można uzyskać z niemal dowolnego produktu to: żelifikacja, sferyfikacja, piany, liofilizacja, powietrza, zagęszczanie, sous vide, crio kuchnia (ciekły azot, suchy lód), infuzje, etc. Co to oznacza w praktyce? Że pomidor wygląda jak truskawka, ma postać galaretki, ale nadal smakuje jak pomidor! To właśnie między innymi dlatego kuchnia modernistyczna cieszy się aż taką popularnością. Zaskakuje, fascynuje i przykuwa uwagę. Posiłek przestaje być tylko obowiązkiem, a staje się fascynującą przygodą i eksperymentem, w czasie którego otwieramy się na nowe smaki i wyzwania.
Trudno jest określić konkretną datę początku Kuchni Modernistycznej pomimo tego, że niektórzy próbują nadać jej konkretną datę. Aby zobrazować obszerność tematu trzeba sobie uświadomić, że takie podstawowe techniki i produkty używane w kuchni modernistycznej były używane już w: Agar – XV wiek – Japonia, ciekły azot – skroplony po raz pierwszy na Uniwersytecie Jagiellońskim w 1883 roku, sous vide – wynaleziony w 1799 roku, liofilizacja – wynaleziona i wykorzystywana w pierwszej połowie XX wieku, pierwsza restauracja wykorzystująca sous vide – 1970 rok etc.
Atutem kuchni modernistycznej jest fakt iż w trakcie przygotowania dań wg jej zasad nie ‚zagłuszamy’ naturalnego smaku danego produktu. Kawior żelowy lub sferyczny przygotowany z marchewki smakuje jak… marchewka, piana z jajecznicy smakuje jak jajecznica, a lody z wędzonego boczku smakują jak boczek.
Kuchnia Modernistyczna pozwala każdy, ‚zwykły’ produkt zamienić w coś ‚wow’. Rzodkiewka, może zamienić się w fluorescencyjną babeczkę świecącą na jaskrawożółty kolor przy świetle UV, a oliwa z oliwek zamienia się w jadalne kamienie. Jeżeli chcesz zaznać czegoś nowego i zupełnie innego niż tradycyjna kuchnia – modernistyczne podejście jest właśnie dla Ciebie! Nic dziwnego, że do najlepszych restauracji świata, w których najzdolniejsi szefowie kuchni korzystają z tej techniki, listy rezerwacji są wypełnione nawet na kilka lat do przodu!
Zresztą, nie powinno to dziwić – w końcu szef, który gotuje w technice modernistycznej, jest nie tylko artystą i wyjątkowo biegłym rzemieślnikiem, ale także łączy umiejętności fizyka i chemika. Aby zostać mistrzem w tej dziedzinie, należy otworzyć swój umysł na nowe doświadczenia i szukać odpowiedzi tam, gdzie nikt nawet jeszcze nie zadał pytania!
To pytanie zadaje sobie chyba każdy. Kuchnia Molekularna nigdy nie wyprze w 100% tradycyjnej kuchni. Kuchnia modernistyczna jest doskonałym dodatkiem oraz świetnym uzupełnieniem np. tradycyjnego steka sferycznym balonem, który wewnątrz ukrywa w sobie sos z czerwonego wina który po przebiciu nożem rozlewa sos na całe mięso.
Kuchnia modernistyczna jest jednak świetnym rozwiązaniem dla tych, których nudzi tradycyjna kuchnia. Dlatego polecamy zorganizowanie pokazu kuchni molekularnej. Goście będą z pewnością zachwyceni i zaciekawieni tymi rozwiązaniami! Skontaktuj się z nami, a pomożemy Ci zorganizować event roku!