01/02/2020

Częste pytania

Wchodzisz do kawiarni. Otacza Cię intensywny zapach palonej kawy i świeżych drożdżówek. Wprawia Cię to w dobry nastrój – kubki smakowe już zaczynają działać. Stajesz jednak przed ladą, a kiedy barista pyta co podać…

  • – “Poproszę kawę.”
  • – ” Jaki rodzaj?” 
  • – “No, taką z mlekiem…”
  • – “Cappuccino, flat white, latte macchiato?”

I zaczynasz się stresować. Przecież nie jesteś specem, skąd masz wiedzieć którą wybrać?

  • – “Obojętnie, taką dobrą poproszę.”

Teraz możesz się zdać na wariację baristy i czekać co Ci los przyniesie. 

Jeśli jednak chcesz uniknąć takiej sytuacji, podpowiadamy, z jakimi rodzajami kaw możesz się spotkać, kupując ją na mieście czy zaparzając ją w domu. Przeczytaj nasz artykuł i zobacz jaką kawę wybrać!

Wzór na cappuccino

Po pierwsze – gatunek i rodzaj kawy

Nie zawsze masz wpływ na rodzaj ziarna, z którego mielona jest kawa w kawiarni, ale za to do tej przyrządzanej w domu, warto dobrać takie, które będzie Ci pasowało.

Na rynku dominują zdecydowanie dwa gatunki kaw – arabika (Coffea Arabica) i robusta (Coffea Canephora). Każdy z tych gatunków ma wiele rodzajów, które zależą od miejsca uprawiania i sposobu przetwarzania kawy. Możesz spotkać się z takimi odmianami jak bourbon, mocca czy typica

Warto wspomnieć, że robusta zawiera około 2 razy więcej kofeiny niż arabika. Jeśli zależy Ci na wysokiej zawartości kofeiny, sprawdź w składzie czy kawa zawiera również ziarna robusty.

Stopień palenia ziarna

Ziarna kawy wypalane są w różnym stopniu. Czym mocniej kawa jest palona, tym bardziej wyczuwalna jest w niej goryczka. Przy bardzo mocnym paleniu, kiedy ziarna kawy są prawie czarne (wręcz przepalone), smak goryczy może zdominować napój.

Jeśli preferujesz delikatne, naturalnie kwasowe kawy, wybierz jasno lub średnio paloną. 

Co może wpływać na smak kawy?

Oprócz rodzaju i stopnia palenia ziarna, dużą rolę odgrywa także to w jaki sposób przechowujemy kawę. Najlepsza jest świeża kawa – czym więcej czasu upłynie od jej zebrania, tym bardziej staje się zwietrzała i gorzej smakuje. Do domowego użytku staraj się wybierać kawę ziarnistą, nie mieloną. Zmielona na świeżo, będzie miała intensywniejszy aromat.

Woda, która jest używana w ekspresie, powinna być na bieżąco zmieniana. Nie może stać dłużej niż 12 godzin. Inną sprawą jest ciśnienie w ekspresie – im jest ono wyższe, tym kawa zyskuje lepszy smak i aromat. 

W przypadku ekspresu, bardzo ważną sprawą jest także bieżące czyszczenie i konserwacja. Nawet jeśli kupisz dobrej jakości kawę i woda będzie świeża, ale ekspres jest zanieczyszczony, możesz czuć osad i gorycz. 

kawa z aeropresu

No dobrze, a co z tymi rodzajami kaw?

Już wiesz jak dobrać odpowiedni gatunek kawy i jakich zasad trzymać się, aby była ona smaczna. Przyjrzyjmy się teraz rodzajom kaw, które najczęściej możesz kupić na mieście:

  • 1. espresso. Kawa czarna, mocna, ze świeżo palonych ziaren. Espresso zawiera jedynie ok. 30 ml czystej kawy, dzięki czemu daje mocnego kopa kofeiny,
  • 2. espresso doppio. Doppio oznacza po włosku podwójny, jest to więc espresso z podwójną ilością wody, parzone z podwójnej porcji kawy,
  • 3. cappuccino. Zawiera dużą ilość mleka (około 125 ml) oraz jedynie kieliszek (około 25 ml) espresso. Mleko ubija się na wysoką piankę, która pokrywa większość filiżanki,
  • 4. americano. Klasyczna czarna kawa, która zawiera więcej wody niż espresso (około 150 ml), ale dalej zawiera sporo kofeiny,
  • 5. latte macchiato. Zawiera sporo mleka, bo aż około ¾ całego napoju oraz ¼ espresso. Ma charakterystyczny podział na trzy warstwy – dolna warstwa to gorące mleko, w środku znajduje się espresso, a górną warstwę stanowi spienione mleko,
  • 6. caffe latte (flat white). Podobna do cappuccino, jednak z większą ilością espresso – podwójne espresso tutaj uzupełniamy mlekiem oraz odrobiną spienionej pianki mlecznej,
  • 7. mocha. Jest to słodsza wersja kawy latte, która dodatkowo zawiera czekoladę dodawaną do espresso,
  • 8. café frappe (frappe). Kawa mrożona, składająca się z kawy rozpuszczalnej lub espresso, podawana z kostkami lodu. Może występować zarówno w wersji z mlekiem jak i bez.

Teraz, gdy już znasz najpopularniejsze kawy, bez trudu możesz przygotować ulubioną samodzielnie albo zamówić w pobliskiej kawiarni. Smacznego!

Udostępnij: